Tipuri de fire gigante și cum să faci diferența între ele.

Back to Blog

Tipuri de fire gigante și cum să faci diferența între ele.

Prin 2016, o tânără cu inspirație din Ucraina a provocat nebunia mondială a păturilor din fire gigante de lână de merinos.  A fost ca o scânteie care a dat foc unei căpițe cu paie, toată lumea își dorește acum o pătură împletită din fire gigante.

De când am intrat în lumea firelor gigante, am aflat că acestea sunt de mai multe tipuri, se îngrijesc diferit, se simt diferit, costă diferit, dar arată parcă toate la fel 🙂  Dacă nu știi încă ce ți se potrivește, vezi mai jos toate detaliile.

Fir gigant din lână merinos

fir lână merinos

Cum am scris și într-un articol anterior, merinos este o specie de oaie și are cea mai fină lână din lume.  Această lână are câteva particularități unice: este hipoalergenică, nu reține mirosuri urâte, bacterii, umezeală și are capacitatea de a se autocurăța. Este folosită de multă vreme pentru a crea hăinuțe pentru bebeluși, dar și echipamente montane, pentru ca păstrează căldura corpului fără să transpiri. Lâna de merinos este potrivită oamenilor cu pielea sensibilă. De asemenea, este foarte prietenoasă cu mediul, fiind biodegradabilă. Costul acesteia este destul de ridicat, deoarece specia merinos s-a diminuat foarte mult, dar și din cauza faptului că acest tip de fir ajunge pe pământurile noastre din țări destul de îndepărtate (China, Australia etc.).

O pătură din fire gigante de lână de merinos are un aspect unic, fiind foarte fină, pufoasă și călduroasă. Se curăță la nevoie, doar prin curățare uscată.

Fir gigant din acril

fir gigant acrilic

Lâna acrilică o mai puteți găsi prin magazine și sub denumirea de ”lână eco”, ”lână vegană”, ”fir mammoth” etc.  Pe scurt, este vorba despre un fir sintetic, artificial. Spre deosebire de lâna merinos, acest fir este mai mătăsos și mai lucios, culorile par mai aprinse. Cea mai notabilă diferență față de lâna pură de merinos este costul, fiind mai mic. De asemenea, nu îl putem lăuda că ar avea ceva ”super puteri” cum o facem la merinos, dar este un fir la fel de frumos, ușor de întreținut și de efect. Cel mai ușor îl poți recunoaște la pipăit. Lâna de acril se simte un pic mai tare, iar unii au spus că parcă ar „scârțâi” când o strângi în pumn. Pentru cei foarte atenți la detalii, vor observa că firele din acril par puțin creponate.

O pătură din fire acrilice se poate spăla și la mașină, dar la un ciclu foarte delicat, fără centrifugare și se va usca mereu în poziție orizontală.

Fir gigant combinat: 50% merinos și 50% țigaie

fir gigant combinat: merinos + țigaie

Este vorba despre un fir românesc, fabricat din două tipuri de lână: cea de merinos transilvăneană și cea de țigaie. Țigaia este rasa de oaie ce se găsește în special în sudul Moldovei și Dobrogea. Lâna de țigaie e mai aspră și înțepătoare, dar mai rezistentă la uzură. Pentru a obține totuși o textură pufoasă și plăcută la atingere, în compoziția firelor de croșetat s-a adăugat lâna de merinos extrafină. Caracteristicile generale ale firului combinat sunt aproape la fel cu ale firului de merinos pur. Diferența este în primul rând la atingere, fiind mai înțepător (așa cum erau pulovere de la bunici). De asemenea, mirosul de oaie este mai pronunțat la început (dispare după o aerisire a păturii la aer rece).  Acest fir încă nu se găsește într-o varietate mare de culori, momentan doar cele naturale și specifice lânii naturale.

Prețul acestui fir este foarte accesibil.  Astfel poți avea o pătură frumoasă și călduroasă, valorificând și susținând producția locală de lână. La curățat se procedează la fel ca și cu orice articol din lână naturală, adică se recomandă curățarea chimic-uscată.

Fir gigant flaușat

fir gigant flaușat

Este un fir foarte moale și pufos. Acest tip de material sigur l-ai mai întâlnit la unele halate de baie sau la șosetele alea groase ce le porți de sărbători. L-aș asocia mult cu ceea ce se cunoaște drept ”cocolino”.  Acest fir este realizat 100% din poliester. Este potrivit și pentru copii și persoane cu pielea sensibilă. Nu lasă deloc scame. Acest fir poate avea o grosime de maxim 2cm.

Se poate spăla de mână sau la mașina automată, un ciclu delicat cu apă rece și centrifugare ușoară.  

Fir gigant tubular

fir gigant tubular

Este unul dintre cele mai practice fire. Firul tubular este compus din două părți: la exterior este un tub din bumbac umplut pe interior cu spumă de poliester. O pătură din acest tip de fir poate fi folosită ca și covor, în camera copilului, în dormitor sau chiar în baie.

Aspectul este modern, minimalist, diferit de tot ce am scris până acum. Nu lasă scame și nu se șifonează. Pernele sunt foarte jucăușe, adorate de copii. Mare atenție, însă, la sursele de foc. Spre deosebire de articolele din lână naturală, care sunt ignifuge, acest fir arde destul de ”bine”.  Firul tubular poate fi folosit în orice sezon.

Se poate spăla ori de câte ori este nevoie la mașina de spălat automată. 

Este important să analizezi ce tip de material ți se potrivește ție și ce ai dori să obții de la o pătură împletită din fire gigante. Îți dorești o asemenea pătură pentru aspect sau pentru căldură? De asemenea, cât de sensibil ești în fața alergiilor?

Sper că te-am lămurit un pic în denumiri și vei ști la ce să atragi atenția atunci când comanzi o pătură din fir gigant. Ne poți scrie oricând dacă ai mai multe întrebări.

Indiferent ce tip de fir vei alege, o pufoșenie gigantă îți va aduce doar momente plăcute.

Comment (1)

  • Irina Reply

    M-ai lamurit un pic cu aceste denumiri. Daca intalnesc dificultati cand vreau sa comand o patura din fir gigant, revin cu intrebari.

    22/01/2020 at 07:45

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Blog