Tipuri de fire gigante și cum să faci diferența între ele.

Back to Blog

Tipuri de fire gigante și cum să faci diferența între ele.

Aproximativ 4 ani în urmă, o tânără cu inspirație din Ucraina a provocat nebunia mondială a păturilor din fire gigante de lână de merinos.  A fost ca o scânteie care a dat foc unei căpițe cu paie, toată lumea își dorește acum o pătură împletită din fire gigante.

De când am călcat și eu în lumea handmade-ului, am aflat că aceste fire sunt de mai multe tipuri, se îngrijesc diferit, se simt diferit, costă diferit, dar arată parcă toate la fel 🙂  Dacă nu știi încă ce ți se potrivește, vezi mai jos toate detaliile.

Fir gigant din lână merinos

Cum am scris și într-un articol anterior, merinos este o specie de oaie, care produce cea mai fină lână din lume.  Această lână are câteva particularități unice: este hipoalergenică, nu reține mirosuri urâte, bacterii, umezeală și are capacitatea de a se autocurăța. Ea este folosită de multă vreme pentru a crea hăinuțe pentru bebeluși, dar și echipamente montane, pentru ca păstrează căldura corpului fără să transpiri. Lâna de merinos este potrivită oamenilor cu pielea sensibilă. De asemenea, este foarte prietenoasă cu mediul, fiind biodegradabilă. Costul acesteia este destul de ridicat, deoarece specia merinos s-a diminuat foarte mult, dar și faptul că acest tip de fir ajunge pe pământurile noastre din țări destul de îndepărtate (China, Australia etc.).

O pătură din fire gigante de lână de merinos are un aspect unic, fiind foarte pufoasă și călduroasă. Se curăță la nevoie, doar prin curățare uscată.

Fire gigante din lână acrilică sau ”eco”

Lâna acrilică o mai puteți găsi prin magazine și sub denumirea de ”lână eco”, ”lână vegană”, ”fir mamoth” etc.  Pe scurt, este vorba despre un fir sintetic, artificial. Spre deosebire de lâna merinos, acest fir este mai mătăsos și mai lucios, culorile par mai aprinse. Cea mai notabilă diferență față de lâna naturală de merinos este costul, fiind mult mai mic. De asemenea, nu îl putem lăuda că ar avea ceva ”super puteri” cum o facem la merinos, dar este un fir la fel de frumos, ușor de întreținut și lasă mai puține scame pe restul hainelor. Cel mai ușor îl poți recunoaște la pipăit. Lâna de acril se simte un pic mai tare, iar unii au spus că parcă ar „scârțâi” când o strângi în pumn.

Se poate spăla și la mașină, dar la un ciclu foarte delicat, fără centrifugare și se va usca mereu în poziție orizontală.

Este important să analizezi ce tip de material ți se potrivește ție și ce ai dori să obții de la o pătură împletită din fire gigante. Îți dorești o asemenea pătură pentru aspect sau pentru căldură? De asemenea, cât de sensibil ești în fața alergiilor?

Sper că te-am lămurit un pic în denumiri și vei ști la ce să atragi atenția atunci când comanzi o pătură din fir gigant. Ne poți scrie oricând dacă ai mai multe întrebări.

Indiferent ce tip de fir vei alege, o pufoșenie gigantă îți va aduce doar momente plăcute.

Vezi mai jos poze în detaliu ale acestor fire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Blog