Este întrebarea pe care mulți și-o pun înainte să cumpere o asemenea pătură: oare cum îngrijesc o pătură din lână merinos? Ca orice piesă textilă, are nevoie de curățare periodică, dar, spre deosebire de restul, mașina de spălat nu prea te poate ajuta cu o pătură din fire gigante de merinos.

Lâna pe care o folosim este foarte delicată și trebuie să știi câteva reguli principale. Dar nu-ți fă griji, nu e nimic ieșit din comun, câteva trucuri aplicate vor putea să îți mențină pătura preferată pufoasă cât mai mult timp.

Manevreaz-o cu grijă

Deoarece păturile noastre sunt împletite din fir netors de lână de merinos, scamele vor apărea în mod natural. Cu cât este mai intensă folosirea, cu atât mai mult pătura poate fi afectată. Când împletim, folosim o tehnică care minimizează potențialele deteriorări, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să ai grijă.

Ca să fii sigur că pătura este în siguranță, păstreaz-o mai departe de zonele unde știi că ar putea fi pătată cu mâncare sau băutură. De asemenea, păturile din merinos nu suportă contactul cu materiale abrazive și sintetice (de ex. catifeua). Pentru depozitare pe termen mai lung, ai grijă să folosești ceva antimolii, de exemplu un accesoriu special antimolii din lemn de cedru.

Poți să o scuturi cu încredere

Știm că faci des curat în casă, dar pătura va atrage în mod natural praf, fire de păr sau firimituri. Ca să scapi de acestea, fă-i o ”zguduială” bună și pătura va fi din nou curată. De asemenea, dacă observi că s-au deformat câteva ochiuri, scuturatul va rezolva problema. Lâna este elastică și revine ușor la forma inițială.

Îndepărtează scamele cu mâna

În timpul utilizării, scamele vor apărea în mod natural, ca niște mici adunături de lână. Cu cât este mai intens utilizată, cu atât mai multe scame vor fi. Probabil că ai văzut acele aparate de îndepărtat scame de pe haine, dar acestea nu sunt potrivite pentru acest tip de fir. Este mult mai ușor și sigur cu mâna. Apucă cu degetele smocul adunat și trage-l în direcția firului de lână. 

Curăță petele imediat

Dacă ai pătat întâmplător pătura din merinos, nu lăsa curățatul pentru mai târziu! Cu cât aștepți mai mult, cu atât probabilitatea e mai mare ca acea pată va rămâne acolo pentru totdeauna. Imediat ce ai vărsat ceva pe ea, zona afectată trebuie pusă sub jet de apă rece. Apoi, cu două prosoape curate, cuprinde zona și tamponează astfel ca prosoapele să absoarbă apa. Apoi pune pătura pe o suprafață orizontală și bine aerisită ca să se usuce. Ulterior, pentru o curățare generală, du pătura la o curățătorie profesionistă pentru a fi tratată chimic uscat.

Nu recomandăm spălatul păturii din lână naturală de merinos într-o mașină automată obișnuită. Apa, căldura și fricțiunea va face ca pătura să-și piardă din delicatețe și…pufoșenie. 

Acum că ai aflat cât de usor poți să ai grijă de pătura ta preferată, nimic nu te mai poate opri să te bucuri de ea!

Aceste reguli se aplică în cazul tuturor pieselor din fir gigant: perne, fulare, îmbrăcăminte și altele.